Hogyan tudsz többet mozogni az irodában?

admin

admin

Így mozogj többet az irodában

Így mozogj többet az irodában!

Nagyon sok irodában dolgozó nő alig kel fel az asztala mellől. Sokan csak a mosdóba mennek ki pár alkalommal, illetve ebédelni. De ezen kívül minden egyes percet a gép előtt ülve töltenek. Ugye Te nem ezt teszed? Így mozogj többet az irodában:

Ebben a cikkben mutatok jó pár olyan apró megoldást, tippet, amivel szinte észrevétlenül tudsz többet mozogni akár az irodában, akár azon kívül.

A mai mottó: Kelj fel és sétálj!

Az Indiana Egyetem legújabb kutatási eredménye szerint háromszor 5 perces séta semlegesít egy 3 órás ülő-periódus érrendszerre ható negatív hatásait. Tehát, ha minden órában gyalogolsz legalább 5 percet, sokat teszel az érrendszered egészségéért. (Forrás: www.fizioart.hu)

Az ideális az lenne, ha legalább félóránként felállnál és sétálnál pár percet, illetve amíg ülve dolgozol, addig pedig folyamatosan változtatod a testhelyeztedet, azaz izegsz-mozogsz a székeden.

Amit mindenképp tegyél meg, hogy 30-60 percenként változtatod a helyzetedet. Azaz, ha fél-1 órát ülve dolgoztál, akkor állj fel és folytasd úgy a munkát, majd ülj fittness labdára, majd sétálj pár percet és dolgozz széken egy órát. A lényeg, hogy váltogasd az ülési pozíciókat sétával, állással. Ez azért is jó számodra, mert minden testhelyzet más-más izmokat mozgat meg, másképp terheli a szervezetedet.

Fontos lenne, hogy állva se dolgozz egyhuzamban több órát, mert az egyhelyben állás sem ideális megoldás. Ennek az okáról itt olvashatsz részletesen: irodában történő álló munkavégzés.

De a legfontosabb, hogy állj fel az íróasztal mellől és sétálj egyet, illetve használd ki a lehető legtöbb lehetőséget a mozgásra akár az irodán belül, akár azon kívül.

 

Most megosztok veled pár lehetőséget, hogy hogyan tudod növelni a mozgással töltött perceid számát. Természetesen nem minden alkalmazható a Te esetedben is, de amit csak tudsz, építsd be a mindennapjaidba.

Így mozogj többet munka előtt-után

Munkába menet-munkából jövet:

 • a buszról vagy a metróról szállj le egy vagy inkább két megállóval előbb, mint ahol egyébként is leszállnál és onnan sétálj a munkahelyedig. De ez vonatkozhat akár arra, mikor a gyerekekért mész, vagy ügyet intézel.
 • ha esetleg van lehetőséged járj munkába kerékpárral vagy rollerel. Ha városban élsz, ezzel elkerülheted a reggeli dugókat is.
 • azok, akik tömegközlekedéssel utaznak ahelyett, hogy bosszankodnának, amikor nincs sehol ülőhely, inkább gondolj rá pozitívan. Egésznap ültél az irodában, végre a lábaidba is jut egy kis vérkeringés.
 • ha autóval jársz dolgozni, állj meg messzebb a munkahelyedtől. A parkolóban állj a legtávolabbi helyre. De a legjobb, ha pár utcával arrébb állsz meg, hogy legalább pár száz métert tudj sétálni munka előtt és után.
 • ha olyan szerencsés vagy, hogy a munkahelyed 1-2 km-re van a lakásodtól, és ha megteheted, ne ülj kocsiba. Sétálj vagy biciklizz minden reggel és délután.
 • ha emeletes házban laksz vagy dolgozol, lift helyett mindig használd a lépcsőt. A lépcsőzés kiváló edzés a combnak, a vádlinak és a fenéknek is, és persze többet is mozogsz ezáltal.

 

Munka után:

 • munka után menj el a gyerekekkel a játszótérre, vagy egyedül egy parkba, de ne ülj le, hanem sétálj. Az sem baj, ha körbe-körbe sétálsz a játszótér körül, csak le ne ülj, hiszen ezt tetted 8 órában.
 • hétvégén menj túrázni, kirándulni akár egyedül, vagy barátokkal, családdal (ehhez itt egy remek tipp. www.tturak.hu Ha rendszeresen jársz kirándulni vagy ha még talán sosem voltál, akkor is remek ötletet találsz)
 • játsz a gyerekeiddel, barátaiddal az udvaron vagy egy zöld parkban. Tollasozz, bújócskázz, focizz, mozogj!

 

Fájdalomcsökkentő eszközök az irodában e-book

Ha irodában dolgozol, és Neked is rendszeresen fáj a hátad, nyakad, vállad, derekad, és már eleged van az állandó fájdalomból, kattints ide és kérd az ingyenes „Fájdalomcsökkentő eszközök az irodában e-book”-ot.

Ebben 11 olyan eszközt ismerhetsz meg részletesen, amelyekkel nagymértékben csökkentheted a nyak hát és derék fájdalmaidat.

 

És a munkahelyen

Home office:

Lehet te is úgy gondolod, ha home office-ban dolgozol egyel könnyebb helyzetben vagy. Hiszen, ha munka előtt beteszel egy mosást, azt napközben ki kell szedned, át kell tenni a szárítóba vagy ki kell teregetned, azaz fel kell állnod és mozogni. Ha gyorsan összedobsz magadnak valami ebédet, azt is állva teszed. Vagy gyorsan kiporszívózod az előszobát vagy kitakarítod a wc-t, ez mind pár percet vesz igénybe, de közben nem ülsz, hanem mozogsz. Vagyis úgy gondolhatod, hogy otthon többet tudsz mozogni annak ellenére, hogy valószínű többet is dolgozol.

Ugyanakkor meg van a hátránya is a home office-nak mozgás szempontjából, mivel nem kell elhagynod a lakásod, házad, így mégis kevesebbet mozogsz, ráadásul még a friss levegőn sem voltál. Ebben az esetben menj gyalog a boltba, vagy tegyél egy kört a ház körül vagy menj gyalog a gyerekekért oviba, suliba. Vagyis próbálj kint lenni egy kicsit a levegőn és legalább pár percet sétálni. Home office-ban vagy amikor otthon egyéb ülve végzendő dolgod van, akkor ne csak széken ülj, hanem próbálj ki más ülési módokat.

Munkahelyen:

 • ebédidőben sétálj egy nagyon a környéken
 • ha beszélned kell a kollégáddal sétálj oda hozzá, akár egy irodában ülsz vele, akár a folyosó túlsó végén van

 

Alkalmazd a tippeket, amivel szinte észrevétlenül tudsz mozgást belecsempészni a mindennapjaidba. Próbáld ki mindet és ami beválik, használd.

Névjegy

admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló cikkek

Álló munkavégzés

Dolgozz vagy ne dolgozz állva?

Álló munkavégzés az irodában Előnyök, hátrányok   Az ember teste mozgásra lett megalkotva és nem az egyhelyben történő ülésre. Ezzel szemben egy irodai dolgozó nő napi 8-10 órát tölt íróasztal melletti üléssel a munkavégzése miatt. A sok üléssel szemben már

Tovább olvasom »