Hogyan ne ülj az irodában!

admin

admin

Így ne ülj

Hogyan ne ülj az irodában!

Azaz mi volt a trend régen.

 

Régen volt egy trend, ami az irodai ülést illeti. De most megmutatom Neked, hogyan ne ülj az irodában!

Te is szoktad hallani idősebbektől, hogy „régen minden jobb volt!”

Nos, ezt azért megcáfolnám az irodai munkával, az irodában történő üléssel kapcsolatban biztosan.

Szakemberek megalkottak egy elképzelést arról, hogy hogyan is kell helyesen ülni az íróasztal mellett. Biztosan Te is tudod ezt, sőt szoktál is így ülni. Na de miért is ne ülj így?

 

Ebben a cikkben elmondom Neked, hogyan ne ülj az irodában.

 

De először is, hogyan is kellene ülnie egy dolgozónak az íróasztala mellett?

Így ne ülj

 

Hát ahogy a „nagykönyvben” meg van írva: talpa a talajon csípőszélességben, lábszára függőleges, combjai vízszintesen, háta egyenes, vállait lazán lent tartja, nyaka egyenes, feje nem billen előre, sem oldalra, álla vízszintes, tekintete enyhén lefele, de előre néz. Könyöke derékszögben behajlítva, felkar függőleges, alkar vízszintes, pont az asztal lapjának magasságában…

 

Nos ez a „nagykönyvi” hivatalos szép tartású ülés. Most arra kérlek, hogy helyezkedj el Te is ebben a pozícióban. Ülj szépen, ahogy kell és dolgozz nyugodtan tovább. Te meddig tudsz így ülni?

Megmondom őszintén, én ezt a „pózt” kb 5 percig bírom, pedig jó párszor kipróbáltam, hiszen azt mondták így kell ülni azért, hogy ne legyen gerincsérv se a nyakamban, se a derekamban.

Ha Te is csak pár percig bírtad, olvass tovább!

 

Régen, a mi gyermekkorunkban és sajnos még ma is sok pedagógus és szülő szól rá az óvodás és kisiskolás gyerekre, hogy üljön szépen és maradjon nyugton az asztalnál vagy az iskolapadban. Mai napig emlékszem, amikor „vigyázállásban” kellett ülni az egész osztálynak. Hát egyenes, lábak egymás mellett behajlítva, kezek a térden vagy a derék mögött, fej felemelve, szigorúan előre nézve. Kb. 3 percig lehetett bírni, de utána mindenki elkezdett iceregni-ficeregni. Képtelenség volt így, ilyen pózban sokáig ülni.

A természetes egyértelműen az, amit a gyerekek ösztönösen éreznek és tesznek is: szaladgálás, futás, lógás, mászás, azaz a szabad mozgás. Ugyanis így fejlődik és alakul megfelelően a test. Óvodás korban ezt hagyják is a gyerekeknek, sőt, szerencsére szorgalmazzák is az óvónők.

Aztán jön az iskolás kor, és a gyerekekre folyton rászól a tanító néni, hogy maradjon nyugton, ne mocorogjon állandóan. Pedig ő pont azt teszi, amit a teste diktál ahhoz, hogy továbbra is jól tudjon működni. Ezt nemsokára részletezem, mit is értek ez alatt.

Szerencsére egyre több az az iskola, illetve tanító néni, aki ezt felismeri és 10-20 percenként felállítja a tanulókat és jól kifárasztja őket fizikailag, de legalábbis egy kicsit átmozgatja őket.

Aztán jön a kamaszkor, amikor a fiatalok többségének egy célja van: ülni a gép előtt, lehetőleg egész nap, mozdulatlanul. Az én gyerekem pl. már fekszik a székében és úgy játszik, de eszébe nem jutna felkelni onnan, hogy egy kicsit sétáljon, mozogjon, hogy utána újból jólesően tudjon visszaülni a székbe. (sajnos az nem működik, hogy mondom neki… 😉 )

Ez a mozdulatlanság folytatódik a továbbtanulás során, majd elérkezünk a munka világába. Elkezd dolgozni a frissen kikerült fiatal, azaz leül egy székre az asztal elé. Vagyis folytatja eddigi életvitelét, ülő életmódját.

Miért nem jó a régi tanítás szerint ülni?

Azonkívül, hogy baromi kényelmetlen hosszú távon, az izmaid, ízületeid és a fascia hálózatod is bemerevedik.

Fontos tudnod, hogy a tested felveszi azt a tartást, amit legtöbbször használsz és „úgy is marad”. Ha sokat fekszel a tested (izmok, inak, ízületek, fascia) a fekvő helyzethez alkalmazkodik. Ha szinte egész nap álló munkát végzel vagy sok sétával járó munkád van, akkor arra rendezkedik be. Ha a sokat ülsz, akkor ahhoz.

Ez önmagában nem is lenne baj, csakhogy így a többi funkciót kevesebb sikerrel tudja elvégezni. Azaz, ha sokat ülsz, akkor a hosszabb állás, esetleg a futás problémás lehet. Persze mondhatod, hogy Te nem is akarsz futni! És forgatni sem akarod a fejed? Le sem akarsz hajolni dolgokért? Vagy éppen cseresznyét szedni egy fáról?

Amikor belefeledkezel a munkába, akkor a vállad előre

görnyed, a fejed előre billen, a hátad meggörbül. Ebben a testtartásban egyes izmok megfeszülnek, túlzott igénybevételnek teszed ki őket, más izmokat pedig szinte nem is használsz.

 

Ha egy izmot nem használsz, vagy csak nagyon ritkán, akkor az szépen lassan elgyengül, leépül. Közben pedig egy másik izmot túlzott mértékben használsz, akkor az megfeszül, így elfárad, kimerül. Ez pedig egyensúlytalansághoz vezet, ami befolyással lesz a járásodra, testtartásodra. Mindez pedig idővel mozgásszervi problémákat és fájdalmakat fog okozni.

Ezért lenne fontos az, hogy ne ragadj bele egy testhelyzetbe hosszú időre. Legyél mozgásban, hogy a lehető legtöbb izmot használd a nap folyamán.

Gondold végig! Ha már most fáj a nyakad, mikor oldalra kell nézned, akkor mit szólhat a vállad, ha fel akarod emelni a karjaidat, mert éppen függönyt kell feltenned az ablaktisztítás után? Tuti, hogy fájni fog. Azért fáj, mert nem vagy csak nagyon ritkán használod. Ülsz az irodában és a vállaidat max. akkor használod, mikor kávéscsészét veszel le a felső polcról.

Mindezt azért mondtam el Neked, hogy rávilágítsak arra, hogy ez az „így ülj helyesen” már nem állja meg a helyét. Nem tesz jót a testednek, ha egész nap megpróbálsz úgy ülni, ahogy az elöbb kipróbáltad. Persze jobb, mint ha egész nap görnyedve ülnél!

 

De akkor mit tegyél helyette?

Legyél újra kisgyerek!

Izegj-mozogj, ficeregj a székedben.

Tedd fel a lábad az asztalra,

Ülj felhúzott lábbal,Változtass az ülési módokon

Fordulj ki a székedben egyik, majd a másik irányba,

Ülj a széked ülőfelületének legelejére,

Állj fel, és egy ideig dolgozz úgy.

A lényeg, hogy ne legyél 10-15 percnél tovább egy adott pozícióban. Folyamatosan váltogasd az ülési módjaidat. Maradj mozgásban!

Mindemellett a legjobb, ha rendszeresen tornázol pár percet az irodában. Itt találsz egy gyors tornát, ami átmozgat, felfrissít:

Gyors irodai torna, úgy, hogy senki se lássa – Fitten az irodában (fittenazirodaban.hu)

admin

admin

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

Hasonló cikkek

Álló munkavégzés

Dolgozz vagy ne dolgozz állva?

Álló munkavégzés az irodában Előnyök, hátrányok   Az ember teste mozgásra lett megalkotva és nem az egyhelyben történő ülésre. Ezzel szemben egy irodai dolgozó nő napi 8-10 órát tölt íróasztal melletti üléssel a munkavégzése miatt. A sok üléssel szemben már

Tovább olvasom »